Fermentacja Tytoniu

Witam

Dziś opiszę prosty sposób na fermentację liści tytoniu w domu. Osobiście używam tej metody i zawsze się sprawdza,jedyne co potrzebne to trochę wiedzy i odrobinę dobrych chęci no i cierpliwości…

Najpierw trochę teorii żebyśmy wiedzieli z czym mamy do czynienia.

Tak wiec, fermentacja tytoniu ma za zadanie pozbycie się i rozkład szkodliwych substancji min. bakterii,drobnoustrojów oraz związków organicznych znajdujących się w liściach oraz amoniaku który odpowiada za nieprzyjemny zapach i smak tytoniu.

Koncerny Tytoniowe do  pozbycia się w/w “rarytasów” oraz  żeby przyspieszyć proces produkcji używają min. chemikaliów tak więc w markowym papierosie znajdziemy połowę tablicy Mendelejewa…

Dawniej robiono to tak,  że bele wysuszonych liści które zmieniły kolor, układano w duże stosy, po kilkaset kilogramów.Po upływie pewnego czasu zachodzące reakcje chemiczne i z udziałem bakterii stos sam w sobie nagrzewał się od środka.Gdy temperatura dochodziła do pewnego poziomu np: 50C przekładano bele by te z zewnątrz trafiły do środka,i tak przez kilka tygodni aż tytoń się sfermentował…

Naszym celem będzie fermentacja tytoniu  w sposób jak najbardziej zbliżony do naturalnego co spowoduje samoczynny rozpad niepożądanych substancji, jak również w znaczny sposób wpłynie na jakość oraz walory smakowe naszych zbiorów.

Tak więc do roboty…

Potrzebna Nam będzie skrzynia do fermentacji czyli coś co opisałem w poprzednim poście.(tutaj link)

 

Do tego kilka dobrej jakości i wytrzymałych woreczków foliowych ,ja używam takich do pieczenia w piekarniku,poza tym woda destylowana i spinki żeby ten woreczek szczelnie  zamknąć.

 

W moim przypadku użyłem klipsów na pranie bo nie miałem nic innego pod  ręką ale równie dobrze można użyć sznurka czy spinek,ważnym jest żeby przedmioty nie były ostre bo nam przebiją folie.

Trzeba też wziąć pod uwagę że te woreczki będziemy otwierać co jakiś czas.

—————————————————-

W momencie gdy już zorganizowaliśmy cały sprzęt możemy zabrać się do segregowania liści,ściągamy ze sznurka i wiążemy w pęczki po 5-10 liści w zależności od wielkości.

fermentacja tytoniu 2

Jeśli liście nam się przesuszyły i są łamliwe wystarczy jeśli ułożymy je w pudełku kartonowym z wilgotną szmatką i zamkniemy, a na następny dzień będą miękkie i elastyczne.

Następnie zwijamy pęczki na pół i wkładamy do woreczków…

fermentacja tytoniu 4

Po czym lekko zraszamy wodą destylowaną, co pozwoli nam uzyskać odpowiednią wilgotność potrzebną do fermentacji(około 70%) , woreczki szczelnie zamykamy.

Tak przygotowane paczki wkładamy do fermentatora i ustawiamy temperaturę między 45C-55C .Osobiście rozpoczynam fermentację od 45C i co tydzień zwiększam o kilka stopni C aż do 55C w ostatnim tygodniu.

fermenting kiln

——————————————————————————————————–

Ważnym jest ,aby co jakiś czas sprawdzać czy liście są wilgotne i nie ulegają przesuszeniu.Sprawdzamy co 2-3 dni .Jeśli przeschły i są kruche zwilżamy wodą destylowaną i tak przez kilka tygodni…

 Nie wolno zostawiać liści w woreczkach jeżeli wyłączymy fermentator bo po prostu spleśnieją i to naprawdę szybko!Musimy utrzymywać temperaturę przez cały czas aż do zakończenia procesu.

——————————————————————————————————–

Jak sprawdzić kiedy fermentacja tytoniu została zakończona?

-Nic prostszego,wystarczy że po około 4 tygodniach wyjmiemy liścia,podsuszymy i zapalimy…

Jeżeli będzie smakował jak kompost a dym będzie drapał w gardle to znaczy że jeszcze nie czas.Jeśli natomiast liść będzie miał mocny zapach tytoniu,przyjemny posmak  i stwierdzimy że “to jest to” wówczas możemy przerwać fermentację.

Następnym krokiem będzie dosuszenie liści oraz sposób ich przechowywania ale o tym już w następnym poście.

Zapraszam również do zapoznania się z artykułem na temat szybkiej fermentacji: Szybka Fermentacja Tytoniu

—————————————————————————————————

Nic ,pozostaje  mi życzyć powodzenia wszystkim palaczom i oczywiście wytrwałości…

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje że komuś przydadzą się moje wskazówki.

Share:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *