Przy różnego typu uprawach, na ogół możemy spotkać się z nawozami w wielu rodzajach i kombinacjach. Ale zasadniczo, można je podzielić na nawozy naturalne i nawozy sztuczne. Każdy z tych typów, ma jak to zwykle bywa, swoje plusy i minusy. W tym wpisie

postaramy się trochę przybliżyć je Wam i ułatwić wybór odpowiedniego rodzaju nawozu. Choć jak się okazuje, niekiedy nawozy mineralne i naturalne uzupełniają się wzajemnie.

Aby w ogóle zacząć myśleć o wyborze nawozu i jego rodzaju, najpierw trzeba się dowiedzieć do czego służy i czym się różnią dane typy nawozów.

Dużo słyszy się na temat nawozu o składzie N P K. W takim razie co oznacza ten skrót i dlaczego jest aż tak ważny ?

Skrót ten oznacza nie mniej nie więcej, a nazwy trzech pierwiastków Azot (N) Fosfor (P) i Potas (K). To właśnie są trzy podstawowe makroelementy, które w procesie fotosyntezy odżywiają rośliny. Często na etykietach towarzyszą składowi N P K też inne skróty, na przykład tutaj :
Nawóz NPK (MgO + SO3) 13,6 – 6,4 – 19,1 (4,5 + 23,0)
“Mg” oznacza magnez który jest ważnym składnikiem chlorofilu, “S” oznacza siarkę. Poza tym, roślinom potrzeba też mikroelementów, takich jak: brom, miedź, cynk, molibden, mangan, żelazo a nawet chlor.

NPK niedobory

 

Jak rozszyfrować ten skrót? W gruncie rzeczy nieważne, co tam producent sobie nawypisywał na etykiecie. Wszystko co nam trzeba wiedzieć, znajduje się tutaj :
Nawóz NPK (MgO + SO3) 13,6 – 6,4 – 19,1 (4,5 + 23,0)

Tak więc, azot stanowi 13,6 % fosfor 6,4 % a potas 19,1 % produktu (magnez 4,5 % i siarka 23 %) .Wiemy już, jakie stężenia poszczególnych substancji są w danym nawozie. Teraz musimy się dowiedzieć do czego służą roślinie dane makro i mikroelementy:

Azot
Jest niezbędny dla rośliny w trakcie fazy wegetatywnej. Jego niedobór objawia się jasnozielonymi liśćmi. Rośliny mogą magazynować azot, co w przypadku uprawy tytoniu jest ważne ze strony technologicznej. Innymi słowy, tytoń z nadmiarem azotu gorzej smakuje. Nadmiar azotu objawia się ciemnozielonym zabarwieniem liści. W wypadku przenawożenia azotem, należy stosować nawozy fosforowe i potasowe.

Fosfor
W dużym stopniu upraszczając, fosfor jest odpowiedzialny za trawienie i przyswajanie innych mikro i makroelementów a także witamin.

Potas
Ma głównie wpływ na tworzenie nasion i owoców. Jest głównym składnikiem tkanki twórczej. Odpowiedzialna jest za intensywny podziały komórek, i tworzenie się tkanki stałej w postaci liści, pędów, czy jak pisaliśmy wyżej owoców i nasion.

Magnez
Aktywator enzymów trawiących cukry. W efekcie tych procesów, komórki rośliny są odżywiane.

Siarka
Pomaga w przyswajaniu azotu i fosforu.

W ten właśnie sposób rozszyfrowaliśmy skład Azofoski.
Musimy przeprosić, za niepodawanie znaczenia i odgrywanej roli mikroelementów w metabolizmie roślin, ale zajęło by to zbyt dużo miejsca, a nam zależy na prostej i krótkiej formie, zrozumiałej dla każdego.
Więcej na ten temat można znaleźć pod linkiem: Wikipedia oraz Uprawa-Niedobory/Choroby/Szkodniki

Wiemy już co to NPK, pora dowiedzieć się czym są nawozy mineralne (sztuczne), a czym nawozy pochodzenia naturalnego (komposty i oborniki)

Nawozy mineralne (sztuczne)

Są to nawozy zawierające jeden lub kilka składników. Do naszych celów będziemy używać raczej nawozów wieloskładnikowych, jak na przykład wspomniana azofoska. Takie nawozy są źródłem szybko przyswajalnych substancji odżywczych. Niekiedy, w specjalnie dobranych proporcjach składników pod daną fazę wzrostu rośliny. Używanie ich z rozsądkiem zwiększa plonowanie roślin i ułatwia w znaczącym stopniu uprawę. Do ich największych wad można zaliczyć szybkie wyjaławianie gleby, ponieważ te nawozy nie są w stanie zwiększyć ilości próchnicy w ziemi. Dlatego, po ich długoletnim używaniu, ziemia jest w fatalnym stanie. Dopiero w połączeniu z nawożeniem obornikiem, można uzyskać optymalne efekty.

Kolejną wadą tego rodzaju nawozu, jest wysokie ryzyko przenawożeń i zakwaszenia ziemi. Z tego powodu, niezachęcamy początkujących rolników do używania tego typu nawozu.

Nawozy pochodzenia naturalnego.

Jest to głównie obornik, kompost, guano i pył skalny np. dolomity lub fosforyty. Nawóz tego typu, jest nawozem kompleksowym, zawierającym większość niezbędnych makro i mikroelementów. Różni się tylko ich stężeniami. Najczęściej wykorzystywany w Polsce jest nawóz bydlęcy i koński, rzadziej jest to guano. Używanie tego typu nawozów korzystnie wpływa też na zawartość próchnicy w glebie i na rozkładające ją organizmy. W efekcie poprawia strukturę i właściwości chemiczne podłoża. Wydaje się iż jest to idealny nawóz i nie wiadomo po co wymyślono nawozy mineralne, w rzeczywistości jednak ma swoje minusy.
Działanie nawozów naturalnych jest długookresowe. Oznacza to, że zanim rośliny będą mieć dostęp do substancji odżywczych, obornik czy też kompost musi ulec procesowi rozkładu i mineralizacji do postaci przyswajalnej przez korzenie. Dlatego tak ważne jest, aby nawozić obornikami glebę jesienią. Mimo wszystko, jest to najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie interesują się uprawą roślin, ani też uprawa roli nie jest ich źródłem utrzymania.

My oczywiście zachęcamy do uprawy jak najbardziej ekologicznej i stosowania nawozów naturalnych, w otaczającym nas świecie jest już wystarczająco dużo chemii.

Warto również wspomnieć w tym temacie o takich rzeczach jak kompost, gnojówka z pokrzyw oraz innych naturalnych „ulepszaczach” które można zrobić samemu i zastosować z powodzeniem we własnym ogrodzie. Ten temat będziemy jeszcze rozwijać…

Share:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *