Szybka Fermentacja Tytoniu

Dziś postaram się opisać inną metodę fermentacji, będzie to metoda znacznie szybsza niż ta, którą opisałem Tutaj. “Przepis” na ten rodzaj fermentacji pozyskałem od jednego zaprzyjaźnionego mieszkańca Czeskiej Republiki – Tomasa, który wraz ze znajomymi śledzą naszą stronę i których chciałbym tutaj serdecznie pozdrowić i podziękować za podzielenie się wiedzą w tym temacie.

Oczywiście nie pisał bym na ten temat gdybym sam nie spróbował tej metody, a że niedawno zabrałem się za fermentację swoich liści postanowiłem przy okazji wypróbować to rozwiązanie i szczerze mówiąc ma to sens…

Ale po kolei…

Po pierwsze – skupmy się na tym co nam będzie potrzebne:

  • Liście Tytoniu – Virginia i Burley / 10-20 liści na jedną rolkę.
  • Miód – najlepiej gryczany ale nie koniecznie,
  • Woda Destylowana – 0.5 L
  • Butelka ze spryskiwaczem
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik – chyba najmniejszy problem
  • Opcjonalnie :
  • Dobry aromat do Tytoniu, jak zrobić aromat?
  • Glikol propylenowy

rapid tobacco fermentation

Mając już cały sprzęt, na początek podgrzewamy wodę destylowaną do temperatury około 30-40C. W takiej temperaturze będzie łatwiej rozpuścić miód.

Nabieramy konkretną łyżkę miodu i rozpuszczamy w wodzie, 1 łyżka stołowa miodu na 0.5 litra wody.

Fermenting Tobacco, fermentacja tytonu

Roztwór przelewamy do butelki ze spryskiwaczem, liście rozkładamy na folii i DELIKATNIE spryskujemy każdy z osobna.Wystarczy jak spryskamy z jednej strony.

honey, tobacco, fermenting

Nawilżone liście zwijamy w rulon, najmocniej jak to możliwe, pozwalając wykapać nadmiarowi wody.

szybka fermentacja tytoniu

Następnie ciasno zawijamy całość w papier do pieczenia.

DSC_0379

Gotowe rolki wkładamy do piekarnika i wygrzewamy w temperaturze 55-65C około 3-4 godzin.Po wyciągnięciu liści z piekarnika, trzeba im dać odpocząć około godziny.Zatem rozwarstwiamy liście i rozkładamy pojedynczo.Niech się spokojnie przewietrzą.Jeśli zbytnio przeschły, spryskujemy wodą z miodem.

Ponownie układamy stosik, tym razem liście ze środka idą na zewnątrz i tak na przemian.

Cały proces należy powtórzyć 5-6 razy, aż do uzyskania przyjemnego tytoniowego zapachu.

Poniżej zdjęcie liści po trzecim wygrzewaniu:

liście tytoniu. fermentacja

Jak widać zaczynają powoli zmieniać kolor na ciemniejszy, jest to dobry znak.Na tym etapie powinien już pojawić się słodkawy tytoniowy aromat.

Wygrzewamy liście jeszcze 2-3 razy, a przy ostatnim przekładaniu liści proponuję skropić je wcześniej przygotowanym aromatem.

Po zakończonym procesie wygrzewania (kiedy stwierdzimy że liście już pachną przyzwoicie) suszymy je, opcjonalnie można spryskać glikolem propylenowym.Wysuszone liście tniemy a krajankę wkładamy do słoików, szczelnie zamykamy i zapominamy o niej na przynajmniej 4 tygodnie.Po tym czasie tytoń jest praktycznie gotowy do palenia.

szybka fermentacja tytoniu

Podsumowując:

Taka fermentacja tytoniu ma tę główną zaletę że praktycznie każdy jest w stanie ją przeprowadzić.Jest bardziej skomplikowana i pracochłonna niż ta którą opisałem wcześniej, ale z drugiej strony nie ma potrzeby używania fermentatora. Wydajność takiej fermentacji, również jest jej zaletą, tak zwiniętych liści do piekarnika wejdzie dość sporo.

Na minus przemawia jakość gotowego surowca. Jest na pewno troszkę gorsza niż po fermentacji w fermentatorze. Na pewno dłuższy czas leżakowania rozwiązał by ten problem i tytoń by zelżał bo jak dla mnie to za mocny wyszedł. W sumie to do minusów dodał bym jeszcze czas poświęcony na przekładanie liści – jednak jest to pracochłonne zajęcie.

Osobiście, polecam wypróbować sobie tę metodę fermentacji, pewnym jest że nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie, można uzyskać całkiem przyzwoity a przy odrobinie wprawy – bardzo dobry tytoń do palenia.

To chyba na tyle w tym temacie.W razie niejasności piszcie na Forum.

Miłej zabawy.

 

Share:

10 comments on “Szybka Fermentacja Tytoniu

  1. Dzień dobry
    Mam pytanie odnośnie zapachu takiego tytoniu?czy jest on znośny ?Pytam ,ponieważ jeden znajomy pali nieprzefermentowane liście i strasznie śmierdzą czy po zastosowaniu takiego procesu jest szansa ,iż będą miały one lepszy zapach?

    • Witam co do zapachu tytoniu to do końca nie wiadomo wszystka zależy od gatunku ,są gatunki ze nie trzeba fermentować .Szybka fermentacja nie do końca pozwoli na pozbycie się przykrych zapachów.Proponuje cały proces fermentacyjny w profesjonalnym fermentatorze.Do tego można zastosować smak do tytoniu nie aromat tylko smak o dowolnym zapachu.Po przejściu całego procesu tytoń powinien mieć normalny zapach podczas spalania.

    • Teoretycznie jest to możliwe.Jednak w jaki sposób utrzymać stalą temperaturę 55c i wigotnosc 75%? poza tym nie wyobrażam sobie fermentacji na gazie przez 4-6 tygodni.Koszty koszty koszty.

        • Witam
          Odmiany orientalne nie wymagają fermentacji, teoretycznie wystarczy liście wysuszyć na słońcu przy dużej wilgotności powietrza…nasz klimat niestety na to nie pozwala. Dla tych liści 2 tygodnie fermentacji w zupełności wystarczają by uzyskać przyjemny i lekki aromat.

  2. Cały proces uprawy tytoniu jest skomplikowany i długotrwały. Nie oznacza to jednak, że nie warto zabierać się za uprawę tej rośliny. Wręcz przeciwnie dużą trudność uprawy zrekompensuje nam delektowanie się zapachem dymu wydobywającego się z dobrej jakości tytoniu jaki otrzymamy z naszej uprawy. Dodatkowym atutem uprawy tytoniu na własną ręką jest czynnik zdrowotny. Wiele substancji toksycznych znajdujących się w dymie tytoniowym powstaje podczas przemysłowej produkcji tytoniu. Uprawiając więc tytoń w domowym ogródku pozbywamy się tym samym z dymu tytoniowego połowy tablicy Mendelejewa.

    KALENDARZ

    1. tydzień(15.04) wysiew
    Nasiona kiełkują od 6 do 8 dni
    3. tydzień(29.04)pikowanie

    Teraz siewki powinny mieć wielkość około 1-2cm.Przesadzamy je do doniczek o średnicy 20-40 cm (pikujemy).
    9. tydzień(10.06 )wysadzanie

    Rośliny powinny mieć teraz wielkość około 8-10 cm i posiadać 6-8 liści.Jeśli urosły mniejsze, to najprawdopodobniej jest winna ziemia.Powinniśmy je przesadzić w inne miejsce.
    10. tydzień(17.06) spulchnianie

    Ziemię wokół dobrze rosnących roślin spulchniamy.Rośliny słabo rosnące wyrzucamy, a braki uzupełniamy z zapasów.
    12.tydzień(1.07) drugie spulchnianie

    Ziemia musi być drugi raz spulchniona wokół roślin
    14.tydzień(15.07)

    Rośliny „strzelają” na wysokość, tzn. powinny mieć teraz wysokość około 30 cm i zacząć gwałtownie rosnąć.Ciemne gatunki tytoniu wcześniej, jasne np. Virginia później.Spulchniamy glebę trzeci raz i rośliny obsypujemy, aby wytworzyły więcej korzeni bocznych.
    16.-23.tydzień(od 29.07 do końca września)zbiory

    Zbiory trwają około 7 tygodni w odstępach 2-4 dni, od dołu do góry rośliny.Zebrane liście powinny być natychmiast powieszone do wyschnięcia.
    20. tydzień(26.sierpień) głębokie ogławianie, tzn. obcięcie rośliny tuż pod pąkiem lub kwiatem

    Pierwsze pąki się pojawiają.Havana gatunki ogławiamy przed zakwitnięciem, inne gatunki możemy ogławiać tuż po zakwitnięciu. Koniec silnego wzrostu roślin.Rośliny powinny mieć od 140 do 160 cm i rosnąć wolniej( tytoń to rośliny krótkiego dnia).Dalej zbieramy liście. Przeprowadzamy pasynkowanie, tzn. odcinamy boczne pąki, które się pojawiają po ogławianiu.
    23. tydzień(30.09)koniec zbiorów

    OD NASIENIA DO PALENIA !

  3. “DOBRZE ZNANY PIENIACZ ZE LWOWA”

    ”Dr Beffinger miał podstawy dla wysunięcia swojej teorii. Posiadał on własne laboratorium badań dymu tytoniowego w Kenii, a fermentacją tytoniu zajmował się od lat dwudziestych. Karierę zaczął jako młody technik w Polskim Monopolu Tytoniowym. Przed wojną pracował we Francji, Niemczech i we Włoszech. Doktorat zdobył na Politechnice Lwowskiej. W l. trzydziestych opracował metodę przyspieszonej fermentacji tytoniu polegającą na kontroli temperatury i wilgotności tytoniu w komorach fermentacyjnych. Dzięki temu pełną fermentację można było wymusić w przeciągu tygodnia, zamiast miesięcy. Dr Beffinger posiadał kilka patentów na świecie na komory do przyspieszonej fermentacji. W czasie wojny był krótko w armii brytyjskiej na Cyprze, co sugeruje jego powiązania w wywiadem. Po wojnie uzyskał obywatelstwo brytyjskie i poświęcił się badaniom fermentacji tytoniu. …”

    [Link deleted]

    • Marek Rakowski

      Witam proces przygotowania jest taki sam jak z innymi tytoniami.Tylko UWAGA machorka to chyba najmocniejszy gatunek tytoniu zawartość nikotyny jest kilkunastu krotnie wyższa od standardowych tytoni.
      Tytoń bakun, machorka (Nicotiana rustica L.) – gatunek roślin jednorocznych z rodziny psiankowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Południowej. W Polsce uprawiany i przejściowo dziczejący

      Łodyga
      Gruba, omszona, wydzielająca lepką substancję. Cała roślina osiąga wysokość do 1 m. Tuż nad ziemią rozgałęzia się.
      Liście
      Duże, jajowate, czasem sercowate, pomarszczone, całobrzegie.
      Kwiaty
      Zebrane na szczycie łodygi w wiechowate kwiatostany. Mniejsze, niż u tytoniu szlachetnego, zielonkawożółte, w kształcie trąbki, z pięcioma tępo zakończonymi łatkami o długości 1,5 cm, wytwarzające lekki, specyficzny zapach. Mają 1 słupek i 5 pręcików.
      Owoce
      Pękająca na szczycie torebka. Nasiona okrągłe, malutkie (około 0,5 mm średnicy), ciemnobrązowe, zachowują zdolność kiełkowania przez wiele lat[2].

      Zastosowanie
      Suszone liście tego gatunku tytoniu zawierają do 9% nikotyny, tj. 3–10 razy więcej niż tytoń szlachetny[3]. Ze względu jednak na mniej przyjemny zapach używany jest do produkcji mniej szlachetnych wyrobów tytoniowych. Uprawiany również w Polsce. Ze względu na zawartość substancji trujących, nadaje się do produkcji naturalnych pestycydów. Najprostszym takim środkiem jest odwar z liści np. środek na mszyce i inne szkodniki w ogrodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *